top of page
Search

Wat ga jij vandaag doen om in balans te blijven?

Balans is direct weg als je het hebt gevonden."

Veel mensen zijn opzoek naar hét antwoord op de vraag: "Hoe kom ik in balans?" Ik ga je gelijk verklappen dat hét antwoord niet bestaat. Balans is direct weg als je het hebt gevonden. Hoe dat is zijn werk gaat leg ik je uit in dit blog.


Hoe werkt balans?

Alles is constant bezig om in balans te komen vanuit een bepaalde norm. Alle processen in je lichaam doen de hele dag niets anders. Je temperatuur, bloeddruk, suikerspiegel, vochthuishouding en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als voorbeeld nemen we de suikerrijke snack die je wellicht net hebt gegeten. Je neemt suiker (energie) tot je waardoor je suikerspiegel in je bloed stijgt, wat zorgt voor een afwijking van de norm. Je lichaam reageert direct door insuline aan te maken om te proberen de balans weer te herstellen. Insuline is een hormoon wat ervoor zorgt dat de suiker wordt opgenomen in de cellen van je lichaam, bijvoorbeeld je spieren. De suiker wordt uit je bloed gehaald waardoor de suikerspiegel in het bloed daalt met weer een disbalans tot gevolg. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, de suikerwaarde wordt hierdoor lager dan de norm en je krijgt weer behoefte aan suiker om de balans weer te herstellen. Kort door de bocht levert dit stress op. Wat goed is omdat de stress je lichaam aanzet de balans weer te herstellen. Echter is disbalans te groot of te lang dan blijf je hangen in constante stress en schiet je van de ene naar de andere kant. De vicieuze stress cirkel is geboren.


alans is daarmee altijd in beweging en nooit een constante"

Wat is balans?

Balans kun je zien als een slinger. Schiet de slinger de ene kant op dan gaat de slinger ook de andere kant op. Balans is daarmee altijd in beweging en nooit een constante. Dit principe werkt voor alles in het universum, denk maar aan Yin en Yang. Vanuit dit perspectief is het onmogelijk om perfect in balans te komen en zal het altijd in beweging zijn. De mate van beweging heb je wel degelijk invloed op! Namelijk hoe groter de slinger de ene kant op gaat hoe groter de uitslag naar de andere kant. Hoe suikerrijker je snack hoe hoger de insuline aanmaak, hoe groter je dip en de nieuwe behoefte aan suiker. Door ervoor te zorgen dat de slinger een kleinere uitslag maakt kom je dus beter in balans. Op dit principe zijn veel oosterse filosofieën gebaseerd, waaronder de traditionele Chinese geneeskunde.


Die rush kun je zien als een verslaving en is vaak een gevolg van onrust of ontevredenheid die voortkomt uit disbalans."


Maar die rush is juist zo lekker

De vraag die ik regelmatig krijg van deelnemers aan mijn trainingen is: "Ik vind die rush van suiker of stress (of wat dan ook) juist zo lekker. wordt mijn leven dan niet heel saai als ik die niet meer heb?" Het antwoord is: "Nee". Die rush kun je zien als een verslaving en is vaak gevolg van onrust of ontevredenheid die voortkomt uit disbalans. Hoe minder ver de slinger uitschiet hoe meer rust en ruimte je juist gaat ervaren. Je voelt je fitter, bent creatiever en meer in verbinding met jezelf en je omgeving. Let op je ego wil je doen geloven dat je die rush toch nodig hebt om je goed te voelen of te kunnen presteren. Dit is het principe van gewoonten en verslaving. Voorkomen dat je gaat veranderen.

We hebben net gezien dat je lichaam altijd probeert om de balans te herstellen, de slinger gaat hoe dan ook terug naar de andere kant. Dus hoe verder de slinger uitschiet naar de ene kant hoe verder de slinger uitschiet naar de andere kant, en weer terug. Logisch! Als je ervoor zorgt dat je slinger minder ver uitschiet naar de ene kant gaat je slinger ook minder ver naar de andere kant. Daarmee ervaart je systeem minder stress. Dit is het principe van balans.


S.T.O.P. kan je helpen om de slinger naar het midden te brengen en pas vanuit daar actie te ondernemen.

S.T.O.P. - Stop - Take a few deep breaths - Observe and check-in - Proceed in a space of responding


Hoe kom ik dan in balans?

Dit begint bij bewustwording van het principe van balans (dat ben je nu na het lezen van dit blog ;) ) en ga beweging, ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness integreren in je dagelijkse routine. Hiermee leer je jezelf en je systeem beter kennen en daarmee kun je het tot rust brengen waardoor je beter in balans blijft. Begin met kleine stapjes, een paar minuten per dag dan kan ook je ego de verandering bij benen zodat het een nieuwe gewoonte wordt.

Wil je meer weten over mindfulness en meditatie? Kijk dan op onze website en download hier de gratis PDF "basisstappen meditatie".


Ga beweging, ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness integreren in je dagelijkse routine

Doe ook de volgende oefening om bewust te worden van jouw signalen en gedrag. Zorg ervoor dat je je stresslevel onder controle houdt.


Oefening

Pak pen en papier, teken een stoplicht: Groen, Oranje, Rood. Schrijf bij groen op wat je ervaart als je lekker in je vel zit. Schrijf bij oranje wat je ervaart bij lichte stress (gas geven of stoppen) en schrijf bij rood wat je ervaart bij zware stress. Schrijf fysieke, mentale en emotionele signalen en welk gedrag hoort hierbij. Gebruik voor inspiratie onderstaande signalen en gedrag plaat.




Noteer wat jouw helpt om je stressniveau naar beneden te brengen. Leer de slinger meer naar het midden te bewegen in plaats van de andere kant uit te laten slaan. Dus niet meer door als vanouds hard of extreem te gaan sporten, alcohol te nuttigen of series te gaan bingen maar door te luisteren naar wat je lichaam op dat moment echt nodig heeft.

Schrijf je interventies op een post-it en plak ze ergens waar je ze direct kunt zien. Als je richting rood gaat kun je er dan direct eentje toepassen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen, buikademhalingen, muziek luisteren waar je blij van wordt en verbinding maken met mensen om je heen je stress naar beneden brengt en daarmee de slinger meer naar het midden.


Je kan het!

Ook jij kan meer balans creëren, simpelweg door in te spelen op de fysiologische processen in je lichaam. Bewustwording en aanleren van nieuwe positieve gewoonten zijn hierbij key. Gewoonten die je helpen gezonder en gelukkiger te zijn, meer in balans.


Wat ga jij vandaag doen om in balans te blijven?








7 views0 comments

Comments


bottom of page